Eerste hulp bij Keuzestress

Nov 30, 2022
Keuzes maken, welke kant wil ik op?

"Ohh ik weet gewoon écht niet wat ik moet doen..."

We kennen het allemaal wel, dat gevoel. Je hebt een belangrijke beslissing te nemen. Welke kant wil ik op? Of je bent niet helemaal tevreden met een bepaalde situatie. Dát weet je wel.

Maar de knoop doorhakken, en daadwerkelijk iets veranderen… Dat valt nog niet mee! En hoe meer je erover nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Je hoofd draait overuren, je krijgt ook nog eens allerlei goedbedoelde adviezen je kant op geslingerd, maar je komt er gewoon niet uit.

Ik ga je helpen! 

Wij mensen zijn veelzijdige types. We hebben allemaal verschillende kanten in ons. Een mannelijke en een vrouwelijke, een voorzichtige en een avontuurlijke, een held en een slachtoffer.

Die verschillende kanten zorgen meestal voor een gezonde balans. Zodat je bijvoorbeeld wel lekker op reis gaat, maar niet in je uppie een onbegaanbaar oerwoud in gaat. Of zodat je je staande houdt in een pittige discussie, maar ook zacht kunt zijn als een collega ineens breekt.

Wat er gebeurt als we vastzitten, is dat die verschillende kanten met elkaar in botsing komen. Bijvoorbeeld wanneer je avontuurlijke kant niet meer genoeg geprikkeld wordt op het werk, maar de voorzichtige kant je ervan weerhoudt om te gaan solliciteren naar iets nieuws.

Je beseffen dat deze tegenstellingen allemaal in je zitten, is een eerste stap om van dat vastgelopen gevoel af te komen. Vaak werkt ‘snappen’ waarom we worstelen al enorm verhelderend! Er verder induiken gaat je vervolgens helpen inzien welke bewuste keuze je te maken hebt. Een keuze uit (doorgaans) twee opties:

  1. Blijf je zitten waar je zit? 
    Stel je de avonturier in jezelf teleur, maar houd je je voorzichtige kant tevreden?
  2. Of kom je in actie? 
    Stel je je voorzichtige kant op de proef, maar zal die adrenaline seeker je dankbaar zijn?

Welke keuze je uiteindelijk maakt is helemaal aan jou!

Of je nu de afweging maakt om wél die bold move te maken en te gaan solliciteren, of juist beslist om door privéomstandigheden nog even te blijven zitten waar je zit. Dat maakt niet uit! Het gaat erom dat je weet dat je een keuze hebt én die heel bewust maakt. Als je dat doet met de kennis van dat moment, kun je eigenlijk nooit verkeerd zitten.

En je las het goed... Besef dus ook, dat blijven zitten waar je zit ook een keuze is. Die optie lijkt de veiligste, maar kan soms schadelijker zijn dan in actie komen.

Vind je het kiezen nog steeds lastig? Hierbij een praktische oefening die je kan helpen:

  1. Neem de tijd om eventjes te landen. Doe een korte meditatie die je kent of haal simpelweg eens 10x bewust adem, diep in door je neus en met een zucht uit door je mond. 
  2. Kies twee dingen die jouw twee opties representeren. Dat mag iets symbolisch zijn, maar ook gewoon twee A4'tjes of matjes. Leg ze beiden uit elkaar op de grond neer. 
  3. Sluit een moment je ogen en haal diep adem. Open nu je ogen en stap op/naar één van jouw twee opties. Sluit je ogen weer en voel. Beeld je in dat je deze optie kiest. Hoe is dat?
  4. Stap nu terug naar de neutrale plek. Schud het gevoel even van je af (misschien wel letterlijk).
  5. Herhaal stap drie nu voor je tweede optie. Stap erin. Voel hoe het is. Wat doet het met je?
  6. Vaak wéet je wel wat je te doen hebt. En helpt dit om dat boven tafel te krijgen. Laat je niet afleiden door angst of kritiek in je hoofd. Voel eerst maar even.

 

You got this! En kom je er écht niet uit, stuur me dan gerust een mailtje. Dan help ik je op weg!

 

Vond je dit interessant? Deel of bewaar het artikel!

Meer blogs zoals deze

Wat eieren te maken hebben met stress

May 18, 2023

Ga jij het dit jaar anders doen?

Jan 09, 2023

Zou je dat nou wel doen???

Jan 05, 2023

Nooit meer iets missen?

Meld je hier aan voor mijn Zondagsmails.
Vol inspirerende verhalen, fijne tips en mooie muziek.