Wat eieren te maken hebben met stress

May 18, 2023
stress

Het is eigenlijk hetzelfde als met eieren, partners en banen 🤔 Als je op de verkeerde plek kijkt, kun je lang zoeken... Toch? Ik las deze week een stuk in een bekend damesblad. Inclusief input van een expert. Op zich top! Ik von 't alleen niet zo experderig... en ik zal je vertellen waarom.

 

Het ging over het feit dat EEN KWART van alle volwassenen in Nederland, kampt met een psychische aandoening. Afgelopen jaar, betrof dat 3,3 miljoen Nederlanders. Hallo! Koekoek! En nee, dan gaat het niet eens 'alleen' om mensen met klachten. Het gaat echt over mensen die voldoen aan de criteria voor een medische diagnose, zoals burn-out of depressie. Oeps 🤐

De vraag rijst: Praten we er gewoon meer over en is het dus meer zichtbaar dan vroeger? "Of is er meer aan de hand?" Dat laatste werd onderzocht. Uitgebreid kan ik wel stellen. En dat is wederom top! Alleen, waar het dus mis ging, was de plek WAAR gezocht werd 🔍

 

Namelijk in, jawel, de Coronacrisis.

 

Gelukkig werd snel geconstateerd dat de cijfers eigenlijk daarvoor ook al stijgende waren en het dus niet perse daardoor kwam. Oké, de stijgende prestatiedruk? (Nouja, dat lijkt me op zich wel een aanleiding ja...) Of toch de klimaatcrisis? De wooncrisis dan??

Eigenlijk was het gewoon allemaal moeilijk te verklaren. Want psychische aandoeningen zijn vaak een opstapeling van meerdere factoren. Die in onze drukke maatschappij steeds kunnen veranderen.

 

GUYS! Seriously? 😲

 

Vergeten we niet één belangrijk ding? Namelijk wij als volwassen mensen zelf? In plaats van al die externe factoren en aanleidingen? Onderzoek wijst namelijk allang uit 👀, dat het niet de potentiële 'stressor' (dat wat stress kan veroorzaken) is, die bepaalt of en hoeveel last we ergens van hebben. Maar onze eigen houding ten opzichte van die stressor. Hoe we hem zien en ermee omgaan.

 

Onze eigen houding, ten opzichte van stress.

 

Of je kunt accepteren, dat een bepaalde mate van stress erbij hoort. En, hoe je er mee om kunt gaan als het teveel wordt. Welke invloed jij ZELF hebt, op hoe je met een crisis dealt. Waarmee ik niet zeg dat je nooit meer ergens last van hoeft te hebben! Of dat het jouw schuld is als iets je stress bezorgt. Maar je hebt er dus wel invloed op. Das toch fantastisch nieuws?! 😃

Het maakt AL het verschil van de wereld, hoe goed of slecht je stress kunt handelen. En dan bedoel ik niet het stomweg negeren en doorbeuken. Schouders eronder en gaan!

 

Het gaat over het überhaupt opmerken van de stress. Erkennen dat je het ervaart. Inzien hoe je reageert. Wat je vervolgens doet. Hoe lang je er last van hebt. Hoe veel. En hoe heftig... Het gaat over eerlijk zijn naar jezelf. En bereid zijn drama los te laten 😉, zodat er ruimte komt om iets nieuws te leren.

DIT, is waar de oorzaak gezocht mag worden. Én de oplossing. Het ontwikkelen van dit soort skills. En het zoeken heel dichtbij huis. Want zo lang we de wereld de schuld blijven geven, zal er nooit wat veranderen.

 

Zo simpel is het. Punt.

 

Is dit nou iets dat je zou willen leren? Zodat externe omstandigheden, zoals werk en nieuws, niet bepalen hoe jij je voelt? Maar je gewoon die heerlijke vrolijke vrouw kunt zijn, die je eigenlijk bent? Klik eens door naar deze pagina. Daar vertel ik je alles, over die ene stap, die jij hiervoor kunt zetten.

Meer blogs zoals deze

Wat eieren te maken hebben met stress

May 18, 2023

Ga jij het dit jaar anders doen?

Jan 09, 2023

Zou je dat nou wel doen???

Jan 05, 2023

Nooit meer iets missen?

Meld je hier aan voor mijn Zondagsmails.
Vol inspirerende verhalen, fijne tips en mooie muziek.